CFA Society Greece

A Member of the CFA Institute Global Network of Societies

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​CFA-Greece-LMU-970x250-Better-Team.gifRenew membership_300x250.jpgPassportProgram_CMYK_1.jpg

 

 Συνέντευξη κ. Λ. Δέδε στο Economistas.gr

Για το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης και την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού αναφέρεται στη συνέντευξή του στο economistas.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης CFA, Λουκάς Δέδες. Ο κ. Δέδες μιλά ακόμα για τον ρόλο της πιστοποίησης, του CFA, και την σημασία της πιστοποίησης για τους επαγγελαμτίες και την αγορά.

-- Έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 70 χρόνια από τη δημιουργία του θεσμού της πιστοποίησης CFA. Περιγράψτε μας τι αφορά ο θεσμός, σε ποιους «απευθύνεται» και ποια η ανάγκη για την περαιτέρω εδραίωσή του.

Η πιστοποίηση CFA είναι η ανώτερη επαγγελματική πιστοποίηση στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιστοποίηση απονέμεται από το CFA Institute, έναν οργανισμό που αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από 155.000 Μέλη σε όλο τον κόσμο. Απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την χρηματοοικονομική ανάλυση και τις επενδύσεις. Για την απόκτηση της πιστοποίησης χρειάζεται απαιτητική προσπάθεια και αφοσίωση, ενώ οι κάτοχοί της χαίρουν σεβασμού και αναγνώρισης στο χώρο τους. Η Ελληνική Ένωση CFA (CFA Society Greece) είναι το επίσημα αναγνωρισμένο μέλος του CFA Ιnstitute στην Ελλάδα και μια από τις περισσότερες από 150 αντίστοιχες Ενώσεις σε όλο τον κόσμο.  Αποστολή μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων των επαγγελματιών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και να προάγουμε το ύψιστο επίπεδο επαγγελματισμού, ηθικής και ακεραιότητας, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του CFA Ιnstitute. Στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού κλάδου στη χώρα μας μετά από τόσα χρόνια κρίσης, αναδεικνύεται η ανάγκη για την απασχόληση στελεχών με το επίπεδο των πιστοποιημένων αναλυτών CFA, οι ικανότητες των οποίων μπορούν να αναβαθμίσουν την παροχή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη χώρα μας, προς όφελος της κοινωνίας και των επενδυτών.

-- Στην Ελλάδα πόσο διαδεδομένη είναι η ιδέα των CFA Charterholders;

Η πιστοποίηση  CFA παραδοσιακά απευθυνόταν σε στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου και ειδικότερα σε εργαζόμενους στον τομέα της ανάλυσης επενδύσεων, της διαχείρισης χαρτοφυλακίου και φυσικά στον τραπεζικό και ασφαλιστικό χώρο, όπου εργάζεται και η μεγάλη πλειοψηφία των Μελών μας. Λόγω της κρίσης που συρρίκνωσε έντονα το χρηματοοικονομικό κλάδο στη χώρα μας, παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι πιστοποιημένοι αναλυτές απορροφούνται από εισηγμένες και άλλες μεγάλες εταιρείες διαφόρων κλάδων. Ενδεικτικά αναφέρω τα παραδείγματα των ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Vodafone, AΝΤΕΝΝΑ TV, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Όμιλος Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ, Viva Payments. Μέλη μας επίσης εργάζονται σε μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες όπως οι Ernst & Young, PwC, Deloitte, Blackrock, Alvarez & Marsal και σε οργανισμούς όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ και η Τράπεζα της Ελλάδος. Με ικανοποίηση λοιπόν βλέπουμε την αναγνώριση της σημασίας της πιστοποίησης CFA από τις Διευθύνσεις διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας. Παράλληλα, διατηρούμε συνεργασίες και με τις μεγαλύτερες εταιρείες εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού για την προώθηση των βιογραφικών των μελών μας και την κοινοποίηση προς αυτούς εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. 

Έντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον που δείχνουν οι φοιτητές οικονομικών τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας για τα οφέλη της πιστοποίησης, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα μέσω της μεγάλης συμμετοχής ομάδων φοιτητών στον ετήσιο διαγωνισμό CFA Institute Research Challenge που διοργανώνεται μέσω της Ένωσης μας και στην Ελλάδα Στο διαγωνισμό αυτό οι φοιτητές καλούνται να αναλύσουν και να καταθέσουν την επενδυτική τους πρόταση για τη μετοχή μιας εισηγμένης ελληνικής επιχείρησης, στα πρότυπα της ανάλυσης που κάνουν οι επαγγελματίες αναλυτές μετοχών.   

-- Πόσα χρόνια δράσης συμπληρώνει η Ελληνική Ένωση CFA; Πόσα μέλη απαριθμεί μέχρι σήμερα;

Η Ελληνική Ένωση CFA ιδρύθηκε το 2002 και αριθμεί αυτή τη στιγμή 230 ενεργά Μέλη. Είναι μια μη κερδοσκοπική Ένωση και λειτουργεί μέσω της εθελοντικής συνεισφοράς των Μελών της. Οι δράσεις της υποστηρίζονται από διάφορες Επιτροπές που συγκροτούν τα Μέλη μας και εξειδικεύονται σε θέματα όπως ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων, οι σχέσεις με τα Μέλη, τους θεσμικούς φορείς του χρηματοοικονομικού κλάδου, τον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους εργοδότες και τις εταιρείες εξεύρεσης στελεχών κ.α.  Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει πολύ αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την απόκτηση της πιστοποίησης CFA, τόσο από έμπειρα στελέχη της αγοράς, όσο και από νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Η ανάγκη διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό για την κατάκτηση μιας θέσης εργασίας είναι το σημαντικότερο κίνητρο των ενδιαφερόμενων, σε συνδυασμό με τις γνώσεις που αποκτούν στην πορεία τους μέχρι την πιστοποίηση. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι τα Μέλη της Ελληνικής Ένωσης CFA έχουν αυξηθεί κατά 25%, μόνο τα τελευταία δυο χρόνια..

Η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση της δυναμικής της Ένωσης αναπόφευκτα δημιουργεί την ανάγκη και για την αρτιότερη εσωτερική μας οργάνωση. Για το λόγια αυτό έχουμε επενδύσει πόρους για την στέγαση της Ένωσης και για την απασχόληση προσωπικού που υποστηρίζει διοικητικά τις δράσεις μας. 

-- Ποιες είναι οι βασικές δράσεις της Ένωσης και ποιες σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα;

Η Ένωσή μας τα τελευταία χρόνια έχει κινηθεί στους άξονες της εξωστρέφειας και της αύξησης της αναγνωρισιμότητας της, Στόχος μας είναι η ανάδειξη της Ένωσης ως φορέα που παίζει ενεργό ρόλο, εκφράζει άποψη και συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της χώρας, όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές, την ηθική συμπεριφορά, τον επαγγελματισμό και την προστασία των επενδυτών.

Πέρα από τις σταθερά επαναλαμβανόμενες ετήσιες δράσεις μας, όπως το Annual Forecast Dinner με τη συμμετοχή ομιλητών από το εξωτερικό, την τελετή απονομής των πιστοποιήσεων CFA, τη διοργάνωση του διαγωνισμού Research Challenge για φοιτητές Πανεπιστημίων και τις κοινωνικές εκδηλώσεις για τα Μέλη, τους υποψήφιους και τους φίλους της Ένωσης, έχουμε αναπτύξει μια σειρά συνεργασιών με φορείς της οικονομικής κοινότητας και του χρηματοπιστωτικού χώρου. Έχουμε ενισχύσει τις σχέσεις μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών με την οποία συνδιοργανώνουμε σε ετήσια βάση μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις των τριών επιπέδων της πιστοποίησης CFA με εκπαιδευτές προερχόμενους από τα Μέλη μας, την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Διοργανώνουμε ομιλίες για τρέχοντα θέματα χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος και Μέλη μας συμμετέχουν ως ομιλητές σε διάφορες εκδηλώσεις και φόρουμ. Παράλληλα, είμαστε χορηγοί και συμμετέχουμε σε σημαντικά συνέδρια, όπως πρόσφατα για παράδειγμα στο Delphi Forum. Μέλη της Ένωσης παρουσιάζουν τα οφέλη της πιστοποίησης σε ημερίδες που διοργανώνουν Πανεπιστήμια και άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς. Διοργανώνουμε επίσης εξειδικευμένα σεμινάρια για τα Μέλη μας, με έμφαση τόσο σε θέματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης όσο και στα λεγόμενα soft skills.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, στόχος της Ένωσης μας είναι να έχει ενεργή παρουσία στο δημόσιο διάλογο, να αναδείξει το επάγγελμα του προσωπικού συμβούλου διαχείρισης περιουσίας, να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία της με εταιρείες ανεύρεσης προσωπικού για την κάλυψη θέσεων υψηλής ευθύνης και να προωθήσει την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, όπως η υιοθέτηση από τους διαχειριστές των GIPS (Global Investment Performance Standards) και του Asset Manager Code του CFA Institute.

-- Γιατί κρίνετε σημαντική τη συμμετοχή σας στο  πρόγραμμα Roots του χρηματιστηρίου; Ποια είναι συγκεκριμένα η δική σας συμβολή στο πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα Roots είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και την ανάδειξη εκείνων των ΜμΕ που έχουν τη δυναμική και την προοπτική να αναπτυχθούν υγιώς. Η Ένωσή μας έχει τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει στο εκπαιδευτικό σκέλος του προγράμματος συνδιαμορφώνοντας με τους διοργανωτές εξειδικευμένες εκπαιδευτικές ενότητες για τα στελέχη των ΜμΕ που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, σε θέματα όπως ανάλυση επενδύσεων, αποτιμήσεις, χρηματοοικονομική διάρθρωση εταιρειών, εταιρική διακυβέρνηση κ.α. Στόχος της εκπαίδευσης είναι το να μπορέσουν οι ΜμΕ να κατανοήσουν καλύτερα τις σύγχρονες μορφές χρηματοδότησης και το πώς θα μπορέσουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ενός υποψήφιου επενδυτή. Η εκπαίδευση θα παρασχεθεί από έμπειρα Μέλη της Ένωσης μας. 

-- Σε μια περίοδο όπου η αξία της εταιρικής διακυβέρνησης έχει ήδη αναγνωριστεί ως καίριας σημασίας, ποια μπορεί να είναι η δικής συνεισφορά στην ανάπτυξη των απαραίτητων διαδικασιών σε κάθε εταιρεία;

Πράγματι το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης απασχολεί όλο και περισσότερο τους επενδυτές σε διεθνές επίπεδο, καθώς είναι ένας σημαντικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη τους οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων στην αξιολόγηση των επενδυτικών τους επιλογών. Στη χώρα μας, η εταιρική διακυβέρνηση, κυρίως στις μη εισηγμένες εταιρείες, δεν λαμβάνει της προσοχής που θα έπρεπε, κυρίως λόγω του οικογενειακού χαρακτήρα πολλών επιχειρήσεων. Η Ένωση μας εκπροσωπείται στο πρόσφατα ανασυσταθέν Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) και έχει ως στόχο να συνεισφέρει την τεχνογνωσία της γύρω από τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο στο χώρο της εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων και μη εταιρειών. Επίσης, με μεγάλη επιτυχία διοργανώσαμε πρόσφατα μια μεγάλη ημερίδα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.   

 Seminar on Global Investment Performance Standards (GIPS)

CFA Society Greece, under the auspices of the Hellenic Fund and Asset Management Association, organized a seminar on "Global Investment Performance Standards (GIPS)" on Tuesday May 7th, 2019, for the first time in Greece, by Mr. Iain McAra, Director of Investment Performance Standards for the Europe, Middle East and Africa (EMEA) region at CFA Institute.

GIPS event 1.jpgGIPS event 2.jpgGIPS event 3.jpg 

 Official Translations in Greek

CFA Society Greece is pleased to announce that it has concluded the official translation in Greek of:
 

 CFA Society Greece as a Programming Partner in the Delphi Economic Forum IV

CFA Society Greece initiated a collaboration as a programming partner with the Delphi Economic Forum, as part of its active support of high-profile international events that strengthen our country's international presence in political, economic and business developments.

Delphi Forum3.JPG IMG_8595.JPG

Media coverage: euro2day.gr   sofokleous10.gr   banksnews.gr   news4money.gr   economynews247.gr

 CFA Institute Research Challenge 2019

University of Piraeus1.jpgCFA Society Greece is happy to announce that the winner of the local "CFA Institute Research Challenge 2018-2019" is the team from the University of Piraeus. Our warmest congratulations and best wishes to the winning team which will represent Greece at the EMEA region final in Zurich on April 10-11 2019.

Media Coverage: euro2day.gr   newmoney.gr   in.gr   tovima.gr  insider.gr   mononews.gr   emea.gr   businessnews.gr   sofokleous10.gr   ipaideia.gr

 

 

 Greek translation of the Global Investment Performance Standards

​CFA Society Greece is pleased to announce that the Greek translation of the Global Investment Performance Standards has been approved by the GIPS Standards Executive Committee.  The Greek translation can be found at  http://gips.gr/standards/

CFA Society Greece is the endorsed country sponsor for Greece and actively promotes the GIPS standards and provides local market support and input for the GIPS standards.  The GIPS standards are based on the fundamental principles of full disclosure and fair representation of investment performance results and play a vital role in promoting ethics and standards in the global and local markets.

For more info please visit http://gips.gr/ or email at info@cfa.gr

 11th Annual Forecast Dinner

The trends of international stock indices for 2019, the reduction of non-performing loans in the Greek banking system and the investment environment in Greece were some of the topics discussed at the 11th Annual Forecast Dinner organized by CFA Society Greece. The dinner under the label "2019: Another year of uncertainty for financial markets" was held on 20 of February 2019, at Athens Hilton Hotel. For more information please see our Press Release.

Media Coverage: euro2day.gr  reporter.gr  kerdos.gr  economistas.gr  newmoney.gr  dealnews.gr  mononews.gr  banksnews.gr  businessnews.gr  economy365.gr  sepe.gr  analitis.gr

Loukas with speakers.jpgLoukas+Mintzas.jpgLoukas+Nikos.jpg 

 CFA Society Greece official “Training Partner” of ROOTS program

The ROOTS program is organized under the auspices of the Athens Stock Exchange and the American-Hellenic Chamber of Commerce, with the support of the Global Federation of Competitiveness Councils (GFCC) and the Ministry of Foreign Affairs. ROOTS aims to help small and medium-sized enterprises (SMEs) in Greece accelerate their growth and access financing opportunities through the Greek capital market using best practices applied globally. The official launch of the program was held with a press conference at the Athens Stock Exchange and was attended by the US Ambassador to Greece, Mr. Geoffrey R. Pyatt.

CFA Society Greece has gratefully welcomed the organizer's invitation to participate in the ROOTS program as Training Partner, providing training to business executives through a series of specialized seminars to be delivered by experienced society's Members. More information about ROOTS is available on the program's website (www.roots-program.com). 

Media Coverage: euro2day.gr  businessnews.gr  capital.gr  newmoney.gr  protothema.gr  banks.com.gr  mononews.gr

 CFA CHARTER AWARD CEREMONY 2018

CFA Society Greece proudly awarded the CFA Charter to 37 new CFA Charterholders at its annual ceremony. Congratulations to all our new Charterholders and a warm welcome to our finance community. For more information about the ceremony, please see our Press Release.

Media Coverage: euro2day.gr  businessnews.gr  banksnews.gr  newsbeast.gr  bankingnews.gr  thetimes.gr  thenewspaper.gr

 Award 2018_1.jpgAward 2018_2.jpgAward 2018_3.jpg

 CFA INSTITUTE RESEARCH CHALLENGE 2018 - 2019

CFA Society Greece is pleased to organize for the 9th consecutive year the local part of the global competition CFA Institute Research Challenge. The goal of the student teams participating into the contest is to analyze a listed company, in the same way as it is being approached by professional analysts. The Greek teams participating in this year's competition will be invited to analyze the OTE Group. On November 13, 2018, the kick-off of the competition took place at OTE's premises in Paiania, Attica, with the participation of teams from 8 Universities. The Greek final will be held on 2 March 2019 and the winner team will take part in the European competition, to be held in Zurich on 10-11 April 2019. For more information, see the Press Release.

Media Coverage: euro2d​ay.gr   liberal.gr   bankingnews.gr   reporter.gr   sepe.gr   koutipandoras.gr   fmvoice.gr   techpress.gr

kick off 1.jpgkick off 2.jpgkick off 3.jpg

 2-day Workshop on "Equity Research and Analysis" with James J. Valentine, CFA

​On November 8 and 9, the CFA Society Greece, in collaboration with AnalystSolutions, organized a 2-day Workshop on "Equity Research and Analysis" with the distinguished analyst James J. Valentine, CFA. Some topics that have been covered in the workshop include:

  • Identify and monitor a stock's critical factors
  • Apply practical Valuation Techniques for more accurate price targets
  • Master the Stock Call Techniques of highly experienced Analysts
  • Communicate unique Stock Calls successfully so others take action

Short Bio of James J. Valentine,CFA                                                     

Interview with James J. Valentine,CFA

equity analysis seminar 2.jpgequity analysis seminar 3.jpgequity analysis seminar.jpg 

Press Coverage: euro2d​ay.gr   Businessnews.gr   Banks.com.gr   Reporter.gr   Emea.gr   Insuranceworld.gr   Sepe.gr   Palo.gr    Epixeireite.duth.gr

 

 Event on "Corporate Governance: Developments in Greece and in the European Union and the role of investors"

​On Thursday, October 11, 2018, the CFA Society Greece, in cooperation with the Athens Stock Exchange Group, organized an event on "Corporate Governance: Developments in Greece and in the European Union and the Role of Investors". The keynote speakers were Ms. Josina Kamerling, Head of Regulatory Outreach of CFA Institute, Richard Schreuder, Member of Corporate Disclosure Policy Committee of CFA Institute, Haroula Apalagaki, Secretary General of the Hellenic Bank Association. Mr. Socrates Lazaridis, CEO of the Athens Stock Exchange, and Mr. Loukas Dedes, CFA, President of the CFA Society Greece, welcomed the meeting.

Press Coverage: euro2d​ay.gr 

Richard Shreuder, CFA  (Presenattion slides) and Josina Kamerling (Presentation slides)

JOSINA (1).jpgSCREEN (1).jpgLOUKAS (1).jpg 

 CFA Review Course 2019

CFA Society Greece, in partnership with the Hellenic Banking Institute of the Hellenic Bank Association, offers a CFA Review Course for Level I, Level II & Level III​ of the CFA Program. This Review Course provides candidates with a structured, classroom-based approach to preparing for the exam. It is designed to assist candidates in mastering the Candidate Body of Knowledge and successfully completing the CFA exams. Classes for Level I and Level II are d​ue to start on the 10th of November 2018.​

 The presence of CFA Society Greece at the 83rd TIF («ΔΕΘ»)

​In the context of the 83rd Thessaloniki International Fair (TIF), an informative conference / talk was held about the Roots program, attended by the Vice President of the CFA Society Greece. The CFA Society Greece will provide educational material and know-how from its members in Greece and abroad to the Roots program, in cooperation with the Athens Exchange Group (ATHEXGroup).

Press Coverage: euro2day.gr    tanea.gr

 

 Event with IFFR - The Economics of Value

A great joint event with the newly established Institute οf Finance and Financial Regulation (IFFR). Northwestern Kellogg's Professor Dr Dimitris Papanikolaou delivered a presentation on "Τhe Εcοnοmίcs οf Valυe" and the optimal hedge against technological displacement.

Press Coverage: euro2day.gr  

 

 Global Exam Results - June 2018

​CFA Institute announced that of 35,518 candidates who sat for the Level III CFA® Program exam in June, 56% have passed. They will join more than 154,000 charterholders around the globe and lead the investment industry by promoting the highest standards of professionalism to build a better world for investors. Of 79,507 candidates who sat for the Level I exam in June, 43% were successful and of 64,216 candidates who took the Level II exam, the pass rate was 45%. The total number of candidates who sat for a CFA Program exam in June grew 18% globally year-over-year, with a 25 percent increase in Level I candidates for the same time period. The June Level I, II, and III exams were administered in 285 test centers in 185 cities worldwide. The top 10 markets with the largest number of candidates tested are: mainland China (50,642), United States (31,988), India (18,949), Canada (13,125), United Kingdom (11,380), Hong Kong SAR (5,862), Australia (4,986), Singapore (3,369), South Korea (2,409) and South Africa (2,359).

 

 Interview with our Member, Stamatis Draziotis,CFA, Senior Director, Equity Research at Eurobank Equities

Our Member Stamatis Draziotis, CFA, Senior Director, Equity Research at Eurobank Equities was announced for the 6th time during the last 7 years as the best equity analyst for the Greek Market according to the Extel Survey which is the leading survey of the investment community. Stamatis kindly accepted to answer to a set of questions related to his success, skills and how has the CFA Charter affected his career.

Interview with Stamatis Draziotis, CFA

 Event on Blockchain-Fintech

BLOCKCHAIN EVENT.jpgCFA Society Greece co-hosted with MBA AUEB an event on “Blockchain - Fintech”. Five distinguished speakers joined us and presented on the “Blockchain technology” (Haris Linardakis, IBM Cloud Leader, Greece & Cyprus), the “API Economy” (Nikolaos Karatzas, IBM), “Banking strategies in Fintech and the NBG approach” (Konstantinos Kalogerakis, Be Finnovative Programme Lead, Digital Channels Division, National Bank of Greece), “Blockchain and Cryptocurrency: New challenges” (Vassiliki Lazarakou, Attorney at Law, J.S.D., ex Vice President of the Hellenic Capital Market Commission) and “Fintech and the Capital Markets: Fintech literacy, Fintech adoption / technologies - benefits and areas of attention” / “ICOs and Virtual Assets: Cross-border content / dimensions and topics being studied within the EU” (Marie Markosian, Hellenic Capital Market Commission, Supervisor and National Expert at ESMA, EIOPA, European Commission and Council of the European Union Committees/Task Forces/ Working parties). 

Press Coverage: euro2day.gr

 

 Advertorial with www.in.gr

CFA Society Greece presents a summary of its mission with www.in.gr.
Please visit the following link.
http://www.in.gr/2018/06/27/plus/ta-nea-tis-agoras/cfa-society-greece/

 

 Interview of the President of CFA Society Greece with Euro2day.gr

Loukas Dedes, CFA, the President of CFA Society Greece in an interview with Euro2day about the CFA designation, the Greek Society and the recent developments in the Greek Stock Market.

Interview with Euro2day

 Event with PIMCO on the "2018 GLOBAL OUTLOOK"

On Monday, June 18, 2018 CFA Society Greece in cooperation with ALBA Graduate Business School, the American College of Greece hosted an event on “The state of the Global Economy and Financial Markets”. Spyros Michas, CFA, Vice-President and Portfolio Manager at PIMCO, one of the world's premier investment management firms, presented PIMCO's global outlook for 2018. Mr Michas discussed on risks and opportunities across the investment landscape and potential implications for investors in the years to come.PHOTO1.jpgPHOTO2.jpg

 Workshop on "Executive Presence and Storytelling"

CFA Society Greece in cooperation with RADA (Royal Academy of Dramatic Art), London organized an exclusive workshop on “Executive presence and Storytelling”. The workshop which focused on the improvement of the relevant soft skills of the participants was attended by 25 Members of CFA Society Greece. It was hosted at the premises of OTE Academy. 

Press Coverage: euro2day.gr

 Presentation of the CFA Program to the “University of Macedonia” and the “IHU”

IMG_3315-1_ΠΑΜΑΚ.jpgCFA Society Greece kindly accepted an invitation by University of Macedonia – Student’s Finance Club to present the CFA program and its value to the students of the University who are interested to know more about the certification. The presentation was delivered by the Chair of the Society’s University Relations Committee Dr Nikos Kagkarakis, CFA and it was attended by many students. ​Dr Kagkarakis also presented the program to the students of the International Hellenic University (IHU). CFA Society Greece is committed to continue coordinating closely with the said Universities to raise awareness of the CFA charter all over Greece.

 Lecture on "Providing investment insights with Big Data and Artificial Intelligence"

"CFA Society Greece" co-hosted along with the "Open University of Cyprus" and the "House of Cyprus" a lecture on “Providing investment insights with Big Data and Artificial Intelligence”. The lecture was delivered by Dr. Spyros Mesomeris, Managing Director and Global Head of the Quantitative Strategy & Quant Investment Solutions, Research Group at Deutsche Bank. The Rector of the Open University of Cyprus Professor Sokratis Katsikas and the President of "CFA Society Greece" Mr Loukas Dedes, CFA welcomed the 70 participants with their opening remarks.

Press Coverage: euro2day.gr

Loukas Mesomeris.JPGBanners.jpg 

 Seminar: "Best Practice Financial Modeling & Risk Analysis using excel"

CFA Society Greece in cooperation with “Financial Arena” organized a two-day seminar on Friday and Saturday 11-12/05/2018, at the premises of the "Hellenic Banking Institute", on “Best Practice Financial Modeling & Risk Analysis using Excel”. This seminar was addressed exclusively to Members of CFA Society Greece as part of our training activities. The cost of the seminar was subsidized by CFA Society Greece. All participants were awarded a “Certificate of Attendance”.

Press Coverage: euro2day.gr

 CFA Institute Research Challenge 2018

CFA Society Greece is happy to announce that the winner of the local "CFA Institute Research Challenge 2017-2018" is the team from the"Athens University of Economics & Business (AUEB) - Accounting & Finance Department". Our warmest congratulations and best wishes to the winning team which will represent Greece at the EMEA region final in Dublin on April 5th 2018.

RC2018_3.jpgRC2018_2.jpgRC2018_1.jpg 

 10th ANNUAL FORECAST DINNER

​​First page.jpgCFA Society Greece hosted its "Annual Forecast Dinner" on February 13th, 2018. More than 100 participants had the opportunity to attend this fully booked event and to listen to the very inspiring presentations of our three speakers, namely Colin Ellis, Chief Credit Officer, EMEA, Managing Director, Credit Strategy at Moody's Investors Services, Emil Yiannopoulos, Client and Markets Leader at PwC Greece and Agathi Pafili, Senior Regulatory Policy Advisor at EFAMA (European Funds and Asset Management Association). The President of CFA Society Greece Loukas Dedes, CFA delivered the opening speech, presented the awards to the 3 winners of the last year's forecast competition as well as to the winner of the newly presented award for the Society's "Volunteer of the Year". The event was sponsored by PwC. Capital.gr was the media sponsor, the MBA AUEB was the academic sponsor and it was held under the auspices of the Hellenic Banking Union and the Hellenic Banking Institute.

Press Coverage: cnn.gr  capital.gr

Loukas.JPGPanel.jpg 


 

 CFA CHARTER AWARD CEREMONY 2017

IMG_2490 Loukas.JPGCFA Society Greece hosted on Wednesday 29th November the annual CFA Award Ceremony for the new CFA charterholders. 27 new charterholders had the opportunity to celebrate their great achievement and get inspired by the speeches of our invited speakers Mr George Spentzos, CFA, Member at CFA Institute Board of Governors and Mr Xenofon Avlonitis, Vice President B' of the Hellenic Capital Markets Commission. Mr Loukas Dedes, CFA, President of CFA Society Greece also delivered an opening speech. Congratulations to our new Members of CFA Society Greece​!

 

 CFA Review Course 2018

CFA Society Greece, in partnership with the Hellenic Banking Institute of the Hellenic Bank Association, offers a CFA Review Course for Level I, Level II & Level III of the CFA Program. This Review Course provides candidates with a structured, classroom-based approach to preparing for the exam. It is designed to assist candidates in mastering the Candidate Body of Knowledge and successfully completing the CFA exams. Classes for Level I and Level II are d​ue to start on the 11th of November 2017.​

 Future of Finance Event

CFA Society Greece hosted a "Future of Finance" event with the CFA Institute's President and CEO Paul Smith as the main​ speaker. The event was overbooked and attended by over 110 Members, Candidates and Friends of the Society. 

 
It was a great honour for us to host a CEO of the CFAI for the first time in Greece!

 CFA Institute Research Challenge 2017

Research Challenge 2017 Winner 1.JPGThe team of the Accounting & Finance Department of the Athens University of Economics and Business (AUEB) was the winner of the local CFA Research Challenge competition for 2017. 

 
The board of the CFA Society Greece wishes the team good luck for the upcoming EMEA region final and Global final in Prague, Czech Republic, at the end of April. ​


 

CFA Society Greece would also like to thank all the teams participated in the competition, all the volunteers and the company OPAP SA for both taking part in the competition and hosting the event at Horse Races premises in Markopoulo.

 CFA CHARTER AWARD CEREMONY 2016

Award 1.JPGAward 3.JPGCFA Society Greece would like to congratulate our new charterholders. Dimitris Karydas, CFA, President of CFA Society Greece, Colin McLean, FSIP (Vice Chair of the Board of Governors of CFA Institute & CEO SVM Asset Management and Constantinos Botopoulos,​ Advisor to the Governor, Bank of Greece & Former President​ of the Hellenic Capital Markets Committee awarded the charters at the 2016 Charter Recognition Ceremony which was held in Athens on November 24th.

 Educational Event on "IFRS 9"

​​​​​​​Image3.JPGCFA Society Greece hosted an educational event on November 1st  2016 on the forthcoming financial accounting standard "IFRS 9 - Financial Instruments" with the kind contribution of the advisory firm "Deloitte". Mr Kostas Stathopoulos (Partner)  and Mr Thanos Papanikolaou (Principal) presented to more than 70 attendees the implications of the new standard which is coming into effect on 01/01/2018, the foreseen challenges and the grey areas. The financial institutions that will adopt the standard are expected to face a great challenge in order to implement it, to develop, maintain and verify the appropriate measurement models and to provide the required disclosures to regulators and investors.

 Schweser 2016-17 Study Package Discount

​​Schweser is partnering with the CFA Society Greece to offer all Greek CFA candidates registered for the June 2017 exam a 15% discount on the retail prices of all study material packages and live/online instruction. Please find more details in the Schweser brochure​.

 CFA Review Course 2017

CFA Society Greece, in partnership with Hellenic Banking Institute of the Hellenic Bank Association, offers a CFA Review Course for Level I & Level II of the CFA Program. This Review Course provides candidates with a structured, classroom-based approach to preparing for the exam. It is designed to assist candidates in mastering the Candidate Body of Knowledge and successfully completing the CFA exams. Classes for Level I and Level II are due to start on the 22nd October 2016.​

 Educational event: "Quantitative Portfolio Management using information from Options Markets"

skiadopoulos2.JPGCFA Society Greece hosted an educational event on May 24th focusing on "Quantitative Portfolio Management using information from Options Markets". Professor George Skiadopoulos (Department of Banking and Financial Management at the University of Piraeus and Professor of Finance in the School of Economics and Finance at Queen Mary, University of London) delivered a presentation merging past experience with current trends on how an investor may use information from index and equity option prices for the purposes of stock selection, market timing, risk management, equity premium calculation and the prediction of future economic conditions. 
The event was a great success and more than 90 participants had the chance to attend a presentation unique in its content in the Greek market

 Visit to the Msc in Finance & Banking of AUEB

Following the acknowledgment of the "MSc in Finance and Banking for Executives (part-time)" of Athens University of Economics and Business under the University Recognition Program of CFA Institute, the President of the CFA Society Greece, Dimitris Karydas, the Vice-President, Tasos Vasiliou and the BoD Member, Loukas Dedes visited AUEB to present the CFA Program.


 

The presentation took place on May 17 and many MSc students and alumni as well as academics attended the event. The benefits of obtaining the CFA Charter were highlighted in conjunction with the options available for scholarships and training. The presentation generated great interest and sparked many questions, among the participants, on CFA program and its merits.​

 Visit to the American College of Greece

cfa1.jpgThe President of the CFA Society Greece Dimitris Karydas, the Treasurer Vyron Kaklopoulos and the BoD Member Loukas Dedes visited the premises of the American College of Greece (ACG-DEREE College) to present the CFA Program. 

 
The presentation took place on 30/03/2016 and many ACG students as well as their professors attended the event with great interest and lot of questions. The benefits of obtaining the CFA Charter were highlighted to the participants as well as their options about scholarships and training. We are sure that we will see many of them as CFA Candidates in the near future!

 Msc in Finance & Banking of AUEB acknowledged by CFAI under the University Recognition Program

We are pleased to inform you that the MSc in Finance and Banking for Executives (part-time) of Athens University of Economics and Business has been acknowledged by the CFA Institute under the University Recognition Program. This recognition is awarded to University Programs which offer a curriculum that includes a significant portion of the CFA Program Candidate Body of Knowledge.​The newly Recognized Program will be soon featured on the CFA Institute website. Students of the program will be entitled to the scholarship package offered by the CFAI.

 The New CFA Institute Brand Campaign

​​​We are pleased to share with you the launch of "A Difference That Matters", a global CFA Institute advertising campaign designed to drive greater awareness among industry firms and investors about the importance of hiring the most rigorously trained and proven investment professionals, namely CFA charterholders. Since the end of February, the campaign has been launched in print, digital, outdoor (billboards) and social media promotions across the United States, Canada, United Kingdom, China, and India. It will be gradually launched on a global basis.
 
To learn more about the brand campaignyou can also visit the following page where you can watch the videos launch​ed as part of the campaign.

 

 

 Ready for Career Success?

Assessment Logo_Link v3.png

Career Assessment -  What are your best skills? In what type of jobs will you succeed? Try this assessment to see how well you are managing your career and what resources in Career Success can help you take the next step.

 CFA Society Greece

Our society is an association of local investment professionals. Consisting of portfolio managers, security analysts, investment advisors, and other financial professionals, we promote:

  • ethical and professional standards within the investment industry
  • encourage professional development through the CFA Program and continuing education
  • facilitate the exchange of information and opinions among people within the local investment community and beyond, and
  • work to further the public's understanding of the CFA designation and investment industry

 

As one of CFA Institute member societies, our society connects members to a global network of investment professionals.​

 Contact Us

Membership: ​membership@cfa.gr
Prepare for the CFA exam: training@cfa.gr
Scholarships: scholarships@cfa.gr
Employ a CFA Charterholder: employers@cfa.gr
General information: ​​​​info@cfa.gr​

 Why hire a CFA Charterholder?

10 reasons.png

 

 Image result for visit our  facebook

Image result for find us on linkedin 

 Media Sponsor

 Supporters

AUEBMBANEWlogo1985.jpg eti.png

bank association.png