Sign In
Manage PermissionsManage Permissions
|
Export Event

Title

Beleggen: techniek of ethiek?

Event Description

Iedereen is uitgenodigd:​

Beleggen: Techniek of Ethiek?

Techniek en ethiek zijn onlosmakelijk verbonden. Door techniek ontstijgt de mens zijn natuurlijke vermogens: het beïnvloedt zijn handelen en de reikwijdte van de gevolgen daarvan. Dat verbindt techniek met ethiek, want ethiek reflecteert op de vraag: wat moet ik doen? De gangbare techniek van Markowitz en het CAPM voor beleggen is gebaseerd op wiskunde en de statistiek. Maar in tegenstelling tot bij het bouwen van een brug, levert deze techniek bij beleggen geen betrouwbare uitkomsten op. Met andere woorden: beleggen vindt plaats onder Knightiaanse onzekerheid in plaats van stochastische voorspelbaarheid. De ethische vraag daarbij is hoe je dan de gangbare beleggingstheorie verantwoord kunt gebruiken, als deze niet voorspelt? Dit lijkt een paradoxale vraag, maar in het echte leven beslissen we heel vaak onder een zelfde soort situatie van onzekerheid. De vraag op het seminar is hoe ethiek ons kan helpen bij beslissen (of adviseren) onder onzekerheid bij beleggen.

Als gastspreker zijn wij trots om Menno de Bree te presenteren. Menno is als medisch ethicus verbonden aan de RUG en heeft een wekelijkse column in de weekend bijlage van het FD. Hij zal ingaan op het volgende:

Artsen hadden al vroeg door dat ethiek (denken over wat juist en rechtvaardig is, in plaats van denken over wat handig is of je goed uitkomt) tot de kern van hun vak behoort. De eed van Hippocrates was waarschijnlijk ook een marketing tool, een document om duidelijk te maken waarom het beter is om naar een dokter te gaan dan naar de kwakzalver om de hoek - maar de interesse voor ethiek reikt wel degelijk verder dan dat. Een goede dokter is ook een ethische dokter. 

In de financiele sector lijkt er toch anders te worden gedacht. Natuurlijk: zonder vertrouwen in het concept 'geld' en instituties komt er niet zoveel van de grond, maar voor de rest is de markt toch vooral waardenvrij ('private vices, public benefits') en vooral handig als er weer eens groene producten moeten worden verkocht. 

In deze lezing wil Menno laten zien dat dit een misvatting is. Ten eerste is de markt helemaal niet waardenvrij. En als professional is het interessant om te weten dat aandacht voor ethiek (en filosofie sowieso) werkstress kan verminderen en werktrots vergroten - een manier van zingeving die intellectueel uitdagender is dan, ik zeg maar wat, het gedrenkt in gemberthee doorbrengen van je tijd op een yogamat.

De bijeenkomst is gericht op beleggingsprofessionals, financial risk managers en andere geïnteresseerden.

Programma:
13:30 Ontvangst
14:00 Opening door de dagvoorzitter: Eric Mathijssen, Cardano
14:15 Thomas Pistorius,​​ over Beleggen: van ingenieurskennis naar ethiek
15:00 Thomas van Galen, over Behavioural Finance en ethiek
15:45 Pauze
16.15 Menno de Bree, Wat kan de financiële wereld hier leren van de medische? 
17.00 Netwerk borrel (tot 18:00 uur).

 

 

Hier aanmelden


Sprekers:

Thomas Pistorius

 

In zijn studie bedrijfseconomie (voltooid in 1991) heeft Thomas Pistorius zich al gespecialiseerd in de wiskundige-statistische kant van de beleggingstheorie. Naast zijn interesse in beleggingstheorie, is hij ook aangetrokken tot de geesteswetenschappen. In 2010 heeft hij een bachelor in filosofie afgerond en in 2016 is hij gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit. In zijn proefschrift komen beleggingstheorie en de geesteswetenschappen samen in de vorm van de retoriek, geschiedenis, filosofie en cultuur van beleggen en beleggingstheorie. Palgrave Macmillan heeft in 2017 de boekbewerking ('Heterodox Investment Theory') van zijn proefschrift uitgegeven. Daarnaast heeft hij de afgelopen 18 jaar artikelen geschreven over financiële planning, ALM en beleggingstheorie. Thomas werkt 23 jaar in de financiële dienstverlening als beleggingsadviseur, analist, strateeg en risicomanager. Hij werkt nu als Manager Risicomanagement bij het bestuursbureau van Pensioenfonds Vervoer.

Thomas van Galen

 

Thomas van Galen is hoofdeconoom bij Cardano en verbonden aan de Post Graduate Opleiding Risk Management for Financial Institutions van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft een MSc in Finance (cum laude) en is bezig met een PhD in Behvioral Finance.

Het werk van Thomas omvat zowel praktijkgericht als wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op een breed aantal terreinen. Zijn aandachtsgebieden zijn: risk management, investments, scenariodenken, behavioral finance en pensioenontwerp. Over deze onderwerpen publiceert hij regelmatig artikelen in Nederlandse en internationale tijdschriften en schrijft hij eveneens hoofdstukken voor boeken. Bij de Post Graduate Opleiding Master Risk Management for Financial Institutions aan de Vrije Universiteit Amsterdam is Thomas medeverantwoordelijk voor de coördinatie van het semester over behavioral finance en instabiliteitseconomie en verzorgt tevens een aantal colleges.

Menno de Bree

 

Menno de Bree studeerde filosofie en werkte als bedrijfsethicus bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 doceert hij ethiek en filosofie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Voor zijn onderwijs daar ontving hij meerdere studentenprijzen. Daarnaast verzorgt De Bree vanuit zijn eigen bedrijf denktrainingen en filosofieworkshops voor zorgprofessionals (o.a. voor Brainfeed), en is hij actief als publieksfilosoof (o.a. voor The School of Life). Op internet zijn zijn talks voor Brainwash en TEDx te vinden. Elke zaterdag verschijnt er een column van zijn hand in het Financieele Dagblad. Onlangs verscheen daarvan de eerste bundeling, onder de titel 'Het eeuwig tekort. Over werk, liefde, geluk en ander ongemak.'

Event Type

Society; Educational

Education Topic

Behavioral Finance; Standards, Ethics, and Regulations

Start Time

3-7-2018 14:00

End Time

3-7-2018 17:00

City

Amsterdam

State/Province

 

Event Country

The Netherlands

Event Region

EMEA

Location Info

Rosarium​
Amstelpark 1
Europaboulevard
1083 HZ Amsterdam​​​
 

Speaker

Thomas Pistorius, Pensioenfonds Vervoer, Thomas van Galen, Cardano en Menno de Bree, RUG

CE Credits

2,5

SER Credit

2,5

Currency

EUR

Member Price

Gratis voor CFA/VBA leden

Non-Member Price

Partners EUR 50 / All others EUR 100

Candidate Price

25

Registration

Presentations

 

All Day Event

 

Recurrence

 

Attachments

Content Type: MyCFA Custom Calendar
Created at 13-5-2019 05:50 by irma.willemsen@cfavba.nl[CASMSTS:username]
Last modified at 20-6-2019 10:23 by irma.willemsen@cfavba.nl[CASMSTS:username]